Modelul Antichristic
ANTIOH EPIFAN, PROTOTIPUL ANTICHRISTULUI
Lecţii din Istoria Biblică
Antioh Epifan, un personaj negativ din Biblie, descris în Cartea Profetului Daniel capitolul XI (11)
21. În locul lui se va ridica un om dispreţuit (Antiochus IV a fost numit "nebunul" din pricina aroganţei sale), fără să aibă putere împărătească; dar se va ridica deodată şi va pune mâna pe împărăţie prin uneltire.
22. Oştile se vor revărsa ca un râu înaintea lui, dar vor fi nimicite împreună cu o căpetenie a legământului.
23. După ce se vor uni cu el, el va întrebuinţa o viclenie; va porni şi va birui cu puţină lume.
24. Va intra pe neaşteptate în locurile cele mai roditoare ale ţinutului; va face ce nu făcuseră nici părinţii lui, nici părinţii părinţilor lui: va împărţi prada, jafurile şi bogăţiile; va urzi la planuri împotriva cetăţuilor, şi aceasta va ţine o vreme.
25. Apoi va porni în fruntea unei mari oştiri, cu puterea şi mânia lui, împotriva împăratului de la miazăzi. Şi împăratul de la miazăzi se va prinde la război cu o oaste mare şi foarte puternică; dar nu va putea să ţină piept, căci se vor urzi planuri rele împotriva lui.
26. Cei ce vor mânca bucate de la masa lui îi vor aduce pieirea; oştile lui se vor împrăştia ca un râu, şi morţii vor cădea în mare număr.
27. Cei doi împăraţi nu vor căuta decât să-şi facă rău unul altuia, vor sta la aceeaşi masă şi vor vorbi cu viclenie. Dar nu vor izbuti, căci sfârşitul nu va veni decât la vremea hotărâtă.
28. Când se va întoarce în ţara lui cu mari bogăţii, în inima lui va fi vrăjmaş legământului sfânt, va lucra împotriva lui, şi apoi se va întoarce în ţara lui.
29. La o vreme hotărâtă, va porni din nou împotriva împăratului de miazăzi; dar de data aceasta lucrurile nu vor mai merge ca mai înainte.
30. Ci nişte corăbii din Chitim vor înainta împotriva lui; iar el, deznădăjduit, se va întoarce înapoi. Apoi, mânios împotriva legământului sfânt, nu va sta cu mâinile în sân; ci, la întoarcere, se va înţelege cu cei ce vor părăsi legământul sfânt.
31. Nişte oşti trimise de el vor veni şi vor spurca Sfântul Locaş, cetăţuia, vor face să înceteze jertfa necurmată şi vor aşeza urâciunea pustiitorului. Va ademeni prin linguşiri pe cei ce rup legământul.
32. Dar aceia din popor care vor cunoaşte pe Dumnezeul lor vor rămâne tari şi vor face mari isprăvi.
33. Înţelepţii poporului vor învăţa pe mulţi. Unii vor cădea pentru o vreme, loviţi de sabie şi de flacără, de robie şi de jaf.
34. Când vor cădea, vor fi ajutaţi puţin, şi mulţi se vor uni cu ei din făţărnicie.
35. Chiar şi din cei înţelepţi, mulţi vor cădea, ca să fie încercaţi, curăţaţi şi albiţi, până la vremea sfârşitului, căci sfârşitul nu va fi decât la vremea hotărâtă.
36. Împăratul va face ce va voi; se va înălţa, se va slăvi mai presus de toţi dumnezeii şi va spune lucruri nemaiauzite împotriva Dumnezeului dumnezeilor; şi va propăşi până va trece mânia, căci ce este hotărât se va împlini.
37. Nu va ţine seamă nici de dumnezeii părinţilor săi, nici de dorinţa femeilor; cu un cuvânt, nu va ţine seamă de niciun dumnezeu, ci se va slăvi pe sine mai presus de toţi.
38. În schimb, va cinsti pe dumnezeul cetăţuilor; acestui dumnezeu, pe care nu-l cunoşteau părinţii săi, îi va aduce cinste cu aur şi argint, cu pietre scumpe şi lucruri de preţ.
39. Cu ajutorul acestui dumnezeu străin va lucra împotriva locurilor întărite; cui îl va recunoaşte, îi va da mare cinste, îl va face să domnească peste mulţi şi le va împărţi moşii ca răsplată.
40. La vremea sfârşitului, împăratul de la miazăzi se va împunge cu el. Şi împăratul de la miazănoapte se va năpusti ca o furtună peste el, cu care şi călăreţi, şi cu multe corăbii; va înainta asupra ţărilor lui, se va revărsa ca un râu şi le va îneca.
41. Va intra şi în ţara cea minunată, şi zeci de mii vor cădea. Dar Edomul, Moabul şi fruntaşii copiilor lui Amon vor scăpa din mâna lui.
42. Îşi va întinde mâna peste felurite ţări şi nici ţara Egiptului nu va scăpa.
43. Ci se va face stăpân pe vistieriile de aur şi de argint şi pe toate lucrurile scumpe ale Egiptului. Libienii şi etiopienii vor veni în alai după el.
44. Dar nişte zvonuri venite de la răsărit şi de la miazănoapte îl vor înspăimânta, şi atunci va porni cu o mare mânie ca să prăpădească şi să nimicească cu desăvârşire pe mulţi.
45. Îşi va întinde corturile palatului său între mare şi muntele cel slăvit şi sfânt. Apoi îşi va ajunge sfârşitul, şi nimeni nu-i va fi într-ajutor.
Cine a fost Antioh Epifan?
Antioh Epifan a fost un rege grec al Imperiului Seleucid care a domnit asupra Siriei din 175 î.Hr. până în 164 î.Hr. Este renumit pentru aproape cucerirea Egiptului și pentru persecuția brutală a evreilor, care a precipitat revolta macabeilor. Antioh Epifan a fost un conducător nemilos și adesea capricios. El este propriu-zis Antioh al IV-lea, dar a luat asupra sa titlul „Epifan”, care înseamnă „cel ilustru” sau „zeul cel manifestat”. Cu toate acestea, comportamentul său bizar și blasfemiant i-a câștigat o altă poreclă printre evrei: „Epimanes”, care înseamnă „nebun”.
O altercație între Antioh Epiphanes și un ambasador roman pe nume Gaius Popillius Laenas este originea zicalei „a trage o linie în nisip”. Când Antioh și-a adus armata împotriva Egiptului în 168 î.Hr., Popillius i-a stat în cale și i-a transmis un mesaj de la Senatul roman prin care îi ordona să oprească atacul. Antioh a răspuns că se va gândi bine și se va discuta cu consiliul său, moment în care Popillius a desenat un cerc în nisip în jurul lui Antioh și i-a spus că, dacă nu va da un răspuns Senatului roman înainte de a trece peste linia în nisip, Roma avea să declare război. Antioh a decis să se retragă așa cum a cerut Roma.
Dar cel mai faimos conflict legat de Antioh Epifan este revolta macabeilor. În acea perioadă a istoriei, în iudaism existau două facțiuni: eleniștii, care acceptaseră practicile păgâne și cultura greacă; și tradiționaliștii, care au fost credincioși Legii mozaice și vechilor căi. Se presupune că pentru a evita un război civil între aceste două facțiuni, Antioh a făcut un decret care scotea în afara legii riturile și închinarea evreiască, ordonând evreilor să se închine mai degrabă lui Zeus decât lui Iahve. El nu încerca doar să elenizeze evreii, ci să elimine total toate urmele culturii evreiești. Desigur, evreii s-au răzvrătit împotriva decretelor lui.
Într-un act de lipsă de respect, Antioh a atacat templul din Ierusalim, furând comorile acestuia, ridicând un altar lui Zeus și sacrificând porci pe altar. Când evreii și-au exprimat indignarea față de profanarea templului, Antioh a răspuns prin măcelărirea unui mare număr de evrei și vânzându-i pe alții ca sclavi. El a dat și mai multe decrete draconice: săvârșirea ritului circumciziei era pedepsită cu moartea, iar evreilor de pretutindeni li se ordona să sacrifice zeilor păgâni și să mănânce carne de porc.
Răspunsul evreilor a fost să ia armele și să lupte. În 167—166 î.Hr., Iuda Macabeu i-a condus pe evrei într-o serie de victorii asupra forțelor militare ale greco-sirian. După ce l-au învins pe Antioh și pe seleucizi, evreii au curățat și restaurat templul în c. 165.
Prototipul (modelul) Antichristului
Prototipul este un Model care reprezintă tipul original după care se efectuează sau se realizează ceva; prim exemplar de probă dintr-un lot de piese.
Antioh Epifan este o figură tiranică în istoria evreiască și, de asemenea, este o prefigurare a viitorului Antihrist, care va fi un corn sau vlăstar mic al imperiului Roman. Profetul Daniel prezice o atrocitate şi sacrilegiu în vremurile din urmă făcută de Antichrist, ultimul lider politic de talie mondială a lumii înstrăinate de Dumnezeu (Daniel capitolul 7).
Profeția lui Daniel despre acest corn mic se referă la un conducător care va veni,şi care va face să înceteze închinarea către Dumnezeu, Creatorul lumii, aşa cum regele Antioh a interzis jertfele către Yehowah Elohim în templu, punând în schimb jertfe spre o „o urâciune idolească”. Deoarece Satana îl va modela pe Antioh Efifan în marea sa mândrie, acțiunile de hulă și ura față de evrei, iar în ceea ce a făcut Antioh se califică cu siguranță drept un fiu al nelegiuirii, al Diavolului, la fel ca Antichristul din viitor, despre care vorbeşte apostolul Pavel, inspirându-se din profeţia lui Daniel.
Daniel 7:25 El va rosti vorbe de hulă împotriva Celui Preaînalt, va asupri pe sfinţii Celui Preaînalt şi se va încumeta să schimbe vremurile şi legea; şi sfinţii vor fi daţi în mâinile lui timp de o vreme, două vremuri şi o jumătate de vreme.
2 Tesaloniceni 2
1. Cat priveste venirea Domnului nostru Isus Hristos si strangerea noastra laolalta cu El, va rugam, fratilor,
2. sa nu va lasati clatinati asa de repede in mintea voastra si sa nu va tulburati de vreun duh, nici de vreo vorba, nici de vreo epistola, ca venind de la noi, ca si cum ziua Domnului ar fi si venit chiar.
3. Nimeni sa nu va amageasca in vreun chip; caci nu va veni inainte ca sa fi venit lepadarea de credinta si de a se descoperi omul faradelegii, fiul pierzarii,
4. potrivnicul care se inalta mai presus de tot ce se numeste "Dumnezeu" sau de ce este vrednic de inchinare. Asa ca se va aseza in Templul lui Dumnezeu, dandu-se drept Dumnezeu.
Comentarii
Trimiteți un comentariu