Un mit nebunesc

 

"UN MIT PERPETUAT PÂNÂ LA NEBUNIE"

 

Numele lui Dumnezeu apare de circa 7000 de ori în Vechiul Testament, în timp ce titlul Adonay (adică "Domnul") apare doar de 40 de ori... Dar care este situaţia în Noul Testament? Părerile sunt împărțite, iar unele sunt foarte opuse. De exemplu, un traducător baptist a făcut un Nou Testament în care – pe alocuri – a pus Numele lui Dumnezeu în text, însă doar acolo unde existau citate din Vechiul Testament. Acest fapt a stârnit atât de mult indignarea superiorilor săi, încât l-au amenințat cu excluderea, dacă nu mai face o ediție în care să scoată acest nume de pe paginile Noului Testament.

Ei au spus: „Nu ați arătat nicio declarație a lui Isus în care să se potrivească cuvântul YHWH! Isus nu este înregistrat ca folosind cuvântul YHWH vreodată. Aparent, asta nu are nicio semnificație pentru tine. De ce să nu-L urmezi pe Isus? De ce este atât de dificil acest lucru?"

Așa că fratele baptist s-a întors și a scos Numele lui Dumnezeu din traducerea sa, alegând să rămână în cult. Nu din convingere – care nu i s-a schimbat – ci din obligaţie faţă de nişte lideri care tăiau şi spânzurau după bunul lor plac.

 

De ce unii încearcă cu disperare să oprească restaurarea Numelui lui Dumnezeu în Noul Testament? Ei spun că nu există dovezi.

Chiar nu există dovezi? Sau ei nu cunosc asemenea dovezi? A nu cunoaşte dovezi încă nu este o garanţie că ele nici nu există pe uneva.

 

Să vedem dacă Numele lui Dumnezeu a fost pronunțat sau nu în timpul Domnului nostru Iisus Hristos şi apostolilor, dacă era pierdut sau nu?

Ar fi putut Domnul nostru Iisus Hristos şi apostolii să audă Numele original al lui Dumnezeu în timpul lor?

Da, ar fi putut. Şi iată de ce.

„Orice binecuvântare în care nu este menționat NUMELE SACRU nu e nicio binecuvântare”. Talmud - Berachoth 40b

„În templu au rostit NUMELE SACRU, așa cum este scris," . Mishna - Tamid 7:2, Talmud - Tamid 33b

„În perioada celui de-al Doilea Templu, TETRAGRAMA a fost pronunțată în timpul ceremoniei de binecuvântare a poporului de către preoți și în alte rugăciuni, ... The Classic Midrash - Tannaitic Commentary On The Bible, Reuven Hammer, Paulist Press, p. 168

Aceste texte arată clar că Numele lui Dumnezeu a fost folosit în Templu, ÎN PUBLIC, CUM CEREA DUMNEZEU ÎN LEGEA DATĂ DE EL LUI MOISE, așa că oamenii ar fi știut despre el:

„Rabinii noștri ne-au învățat: de zece ori a pronunțat marele preot NUMELE (lui Dumnezeu) în ziua aceea: de trei ori la prima spovedanie, de trei ori la a doua spovedanie, de trei ori în legătură cu țapul care trebuie trimis și o dată în legătură cu loturile (terenurile cultivate, care trebuiau binecuvântate)." Talmud - Yoma 39b

Acesta este motivul pentru care un critic al celor care au refuzat să accepte că numele lui Dumnezeu a fost folosit în secolul I d.Hr. a scris următoarele: „Există multe alte referințe, dar acestea puține demonstrează că Tetragrama a fost pronunțată în timpul și înainte de vremea lui Isus. Astfel, afirmația că „Tetragrama nu a fost pronunțată deloc” este un mit ....  este un mit care, din păcate, este perpetuat până la nebunie, în ciuda dovezilor concludente ale contrariului.” (Restoring Abrahamic Faith, Genesis 2000, Charlotte, NC. 28256. 1993).

 

Iată ce fac unii din liderii religioşi înnebuniţi de ideea că Domnul nostru Iisus Hristos şi apostolii n-au cunoscut Numele lui Dumnezeu: exclud oamenii care li se opun, scot Numele lui Dumnezeu din Bibliile sau cărţile lor de cântări vechi, şi unii - cum este cazul papei xx - interzic ca Numele lui Dumnezeu să fie folosit în biserici.

 

Questions about God's Name, regarding the New Testament

- The Divine Name in the first century CE

 

Mai jos copilul Iisus în Templul din Ierusalim stând de vorbă cu preoţii şi cărturarii vremii

 

https://media.bibliainimagini.ro/stories/FB_Young_Jesus_Temple/source-jpegw/03_FB_Young_Jesus_Temple_1920.jpg?1657545313

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Thoughtless: Synonymys FOR The COVIDMYTH (Drepturile omului)

Finalul recenziei cărţii Geneza

De ce să citim Biblia (Motivational)