Pe urmele legendei „Hunor și Magor”
El a facut ca toti oamenii, iesiti dintr-unul singur, sa locuiasca pe toata fata pamantului; le-a asezat anumite vremuri si a pus anumite hotare locuintei lor, (Fapt.17:26)
Pe urmele legendei „Hunor și Magor” -
Etnogeneza poporului maghiar
„Hős fiai szép Enéh-nek:
Hunor s Magyar, két dalia,
Két egy testvér, Ménrót fia.”
– Arany János: Rege a csodaszarvasról (részlet)
Proto-Maghiarii sau Maghiarii vechi în analele lumii
Conform legendelor de etnogeneză maghiare, feciorul frumoasei Enéh şi a voinicului Ménrót, Magor, este tatăl legendar al poporului maghiar. El a fost fratele geamăn al lui Hunor, care era cel întâi născut. Originea numelui vine din arealul indo-iranian din zona Persiei de nord-vest (zona de frontieră), fiind la început un nume de bărbat, format din două cuvinte - în funcţie de limbile şi dialectele vorbite, fiind: Maug-er, Madj-ar, Mag-or, Mag-er, Megy-er, Magy-ar, etc.. Acesta a evoluat ulterior în nume de clan, apoi de trib şi în cele din urmă în nume de popor şi ţară.
Dar ce înseamnă cuvântul „maghiar”? Există multe explicaţii. Una dintre cele mai vechi o găsim în cronica lui Baksi Iman, numită „Gazi-Baradj Tarihi” (Analele lui Gazi-Baradj, 1229-1246). Analele sunt scrieri istorice în care sunt înregistrate an cu an întâmplările importante din viața unui popor, a unui oraș, a unei familii.
Din anumite motive, autorii din răsărit i-au numit pe maghiari ca „başchiri”:
„Turcii i-au numit pe Başchiri „Ugür”; erau la fel de incapatanati ca turkmenii. Başchirii îl venera pe Alp Baradj, dar i se spunea și Madjar. Potrivit credinței lor, Madjar era protectorul vieții... „... Madjarii spun: ‘Oamenii buni sunt întotdeauna altruişti cu ceilalţi” - de unde şi numele lor, ‘Madjar’, adică cel ce se sacrifică de sine”. („...a madzsarok azt mondják: ’A jó emberek mindig önzetlenek másokkal, innen ered a nevük, ’madzsar’, azaz önfeláldozó”).
Istoria confirmă că numele de Magyar în dialectele sale arhaice, a
fost la început un nume de bărbat, care a evoluat ca formă şi a ajuns să
fie folosit ulterior ca nume de trib, aşa cum spune legenda etnogenezei.
Prin anul 528 a existat un lider militar pe numele grecizat ca Muageris (Mugel în altă sursă), după ce imperiul massaget (ramură a sciţilor) a lui Djuras Masgut (489-505 AD) a fost divizat în patru părţi. O parte a acestui imperiu a fost revendicat de Muageris care a condus pe hunii kutrigur.
Un alt lider cu un nume apropiat a fost Asparukh Madjar (680-702 AD)
lider în Bulgaria dunăreană, dar venit din părţile Sciţiei, după căderea
Bulgariei Mari. Analele vechi ale proto-bulgarilor spun că proto-bulgarii
erau la origini o altă ramură a indo-iranienilor, formată din două triburi -
Ilmen şi Sind - care i-au cucerit pe turci, de la care au preluat soţiile lor şi
limba. Atât massageţii, cât şi bulgarii au trăit în anumite părţi ale Sciţiei.
Iată că acest nume de bărbat exista în limba hunilor, massageţilor şi
bulgarilor, fapt ce confirmă legenda etnogenezei.
-----
Baksi Iman: „Gazi-Baradzs Tarihi” –Gazi-Baradzs Évkönyvei, 1229-1246
Despre cartea pe care o pregătesc:
Pe urmele legendei „Hunor și Magor” - Etnogeneza complicată a
maghiarilor este un puzzle istoric, un documentar. Încă mai caut anumite
piese şi evident, un sponsor, pentru finish. Am găsit un puzzle istoric
interesant, de care mă ocup în prezent, cazul Almoş.
Sunt interesat şi pasionat de istorie ca alţii de câini, cai, pisici, natură, flori, drumeţii, maşini, femei, bautură, bani, faimă, etc.. Istoria pentru mine este un fel de hobby. Aş putea spune că sunt un istoric autodidact, adept al curentului “noua istorie”. Prin “noua istorie” înţeleg o nouă abordare a istoriei, mai realistă. În optica noii istorii, toate sursele trebuie să vorbească şi să fie complementare, adevărul fiind astfel un tot şi nu numai o parte din el. Cei care m-au inspirat sunt doi autori interesanţi, Raoul Vaneigem şi Georges Minois dar şi unul autohton, Neagu Djuvara. Fiindcă prin tatăl meu provin dintr-o familie mixtă din Ardeal, tatăl tatălui meu fiind maghiar, m-au intrigat nişte necunoscute din istoria acestui popor. Mă interesează în mod special etnogeneza poporului maghiar şi în mod particular cazul Almoş, din această istorie.... Deşi n-a intrat în Ungaria niciodată, istoricii maghiarii îl consideră legendarul conducător care a adus triburile maghiare spre ţara pe care o locuiesc astăzi. Conform legendei, el a fost ucis la hotarele Ardealului, dar nu se ştie de către cine şi în ce împrejurări.
Cazul Almoş, figura enigmatică din istoriografia poporului maghiar
Wikipedia are o sursă bogată de informaţii istorice.
Almoş – un fel de Negru Vodă enigmatic, a fost legendarul conducător al triburilor maghiare în drumul spre Pannonia.
„Negru Vodă a fost, potrivit legendei, fondatorul și primul domn al Țării
Românești. Existența lui reală este controversată, făcând subiectul mai
multor cercetări mai mult sau mai puțin istorice.
Potrivit legendei, Negru Vodă apare ca un personaj care la 1290, se
presupune că a trecut Carpații din Făgăraș și s-a stabilit la Curtea de
Argeș sau Câmpulung, unde a întemeiat un voievodat.
Se crede că a îngăduit orășenilor sași să-și mențină pe comesul (liderul)
lor, Laurențiu, care a decedat în 1300 și a fost înmormântat în Biserica
Bărăția din Câmpulung; ... ar fi pus bazele Țării Românești, a cărei independență avea să o statueze Basarab I, în anul 1330.” Wikipedia
Oarecum la fel stau lucrurile şi cu Almoş.
Aflăm de pe Wikipedia: Cronica pictată de la Viena (lat. Chronicon pictum vindobonense, hu. Képes krónika) este o cronică ilustrată a Ungariei medievale, scrisă în secolul XIV. Documentul conține 146 de pagini și 147 de picturi. Începând din secolul al XVI-lea a fost depozitată la Biblioteca Imperială din Viena. În baza acordului cultural de la Veneția din 1932, cronica a fost transferată în 1934 la Budapesta, la Biblioteca Națională a Ungariei.
Aflăm din această cronică următoarele: "Printre acei căpitani era cel mai bogat și mai puternic Arpad, fiul lui Almoş ... Tatăl său, Almoş, a fost ucis în ţara Ardealului ..."
Înainte de a veni în ţara în care trăiesc azi, triburile maghiare au trăit câţiva ani în Ucraina, mai exact în partea de sud-est a ei, fiind vecini cu slavii ucraineeni şi cu turcii chazari.
Conform acestei cronici, triburile maghiare au venit prin Ruthenia (Ucraina de vest) în Ardeal şi de aici în Panonia. Însă Almoş moare aici. Nu se ştie în ce împrejurări. Se ştie doar că a fost ucis. De către cine? Cronica nu spune. Comentatorii maghiari presupun că acest eveniment ar fi avut loc după dezastrul de proporţii, provocat de pecenegi, care i-au alungat pe maghiari din părţile Ucrainei de sud-vest. Cronica menţionează că exodul din vechea patrie a ţinut trei luni.
Am fost interesat să alfu ce spun cronicile din lumea slavă şi turcă despre Almoş în comparaţie cu cronicile ungureşti... Şi am găsit două resurse, una din lumea slavă şi una din lumea turcă. Cronica vremurilor trecute (în limba slavă veche: Повѣсть времяньныхъ лѣтъ) este o istorie a Rusiei Kievene de pe la 850 până la anul 1110, scrisă prin anul 1113 în Kiev. Această lucrare este considerată una dintre sursele fundamentale folosite pentru interpretarea istoriei timpurii a slavilor răsăriteni. O altă cronică interesantă este cronica volgo-bulgară Cäğfär taríxı.
Le-am răsfoit pe amândouă în căutare de informaţii. În cronica slavă Almoş apare ca Olma, A fiind stâlcit (transformat) în O, iar în finalul numelui s-a produs încă o stâlcire, a sufixului. Această deformare a numelor este frecventă în trecut, ca şi în prezent, mai ales atunci când se întâlnesc două limbi total diferite la auz (de exemplu un român va spune Ecsi la Öcsi, fjuz la fűz, etc.). Însă cronica nu spune prea multe despre el, doar că a avut un palat în Kiev. Surprinzător, acest detaliu important se confirmă în cronica volgo-bulgară unde Almoş apare ca Almiş. În această cronică el domneşte o perioadă la Kiev, după care îl detronează pe fratele său mai mic din Bulgaria de pe Volga, ca după câţiva ani să revină într-o campanie contra slavilor care între timp s-au răsculat şi nu au mai vrut să plătească bir bulgarilor. Campania este dusă cu succes până în ţara Duloba, care cuprindea şi o parte din Ardealul de nord şi Ruthenia. Apoi apare un detaliu important, Almiş este ucis în drumul spre întoarecere, fapt ce întăreşte detaliul la fel de important din Cronica pictată de la Viena.
Iată cum detalii din trei cronici importante, arată spre un personaj important care este învăluit de mister. Misterul este spulberat, dacă punem piesele una lângă alta.
O altă piesă importantă în acest puzzle istoric, îl aflăm de la Ibn Fadlan.
Ahmad ibn Fadlan (c. 879–960), este renumit pentru relatarea călătoriei sale ca membru al unei ambasade a califului Abbasid, al-Muqtadir din Bagdad, către regele Bulgarilor din Volga; relatarea este cunoscută sub numele de Risāla (Jurnalul). El spune că triburile maghiare luptau în toate luptele Khazarilor, alături de aceştia, ei alcătuind prima linie în câmpul de bătălie şi aveau o armată de 20000 de călăreţi, pe când Khaganul Khazar avea doar 10000 de oameni.
O altă piesă istorică o avem de la CONSTANTINUS VII PORPHYROGENITUS: DE ADMINISTRANDO IMPERIO. El spune că maghiarii – pe care el îi numeşte turci – aveau 7 triburi. Denumirea de turci vine din cauza alianţei acestora cu turcii cabari, un trib cu care aceştia au făcut alianţă, tribul cabar. Cabarii aveau la rândul lor 3 triburi. Aşadar fiecare trib contribuia cu 2000 de oameni, 14000 de la maghiari şi 6000 de la cabari.
Constantin VII Porfirogenetul sau Constantinus Porphyrogenicus (905
- 9 noiembrie, 959) a fost împărat bizantin între 913 și 959 (între 920 și
945, doar cu titlul, fără funcție în stat), fiul lui Leon VI Filozoful și al Zoei
Karbonopsina. El a scris o lucrare pe nume De Administrando Imperio –
Despre Administrarea Imperiului în care a specificat următoarele despre
maghiari, numindu-i turci (mai exact din cauză că unii din liderii lor erau turcomani din Horezm, adică pe jumătate turci, de neam mixt):
„Despre turci
Poporul turcilor locuia în apropiere de Khazaria, într-un loc numit
Levedia, după numele primului lor voievod, care se numea Levedi, și
datorită demnității sale, la fel ca ceilalți de după el, a fost numit voievod
... Turcii erau compuși din șapte triburi, dar nu a existat niciodată un prinț
al lor sau un străin, ci au existat printre ei un fel de voievozi, primul dintre
aceștia fiind Levedi mai sus menționat. Au trăit cu khazarii timp de trei
ani și au luptat alături de khazari în toate războaiele lor. Prințul Khazar,
Khaganul, pentru vitejia și legământul lor, a căsătorit o femeie nobilă
khazară cu primul voievod al turcilor, care se numea Levedi, datorită
faimei și luminii mari a vitejiei sale, de a da naștere unui copil de la el,
dar soarta a vrut ca acel Levedi să nu aibă un copil cu femeiea khazară
... (Dintre triburile lor) primul este tribul Kabarilor rupți de la khazari, al
doilea este Nyék, al treilea este Megyeri, al patrulea este Kürtgyarmat, al
cincilea este Tarján, al șaselea este Jenő, al șaptelea este Kér, al
optulea este Keszi. Și fuzionând astfel unul cu
celălalt, khabarii şi turcii s-au așezat pe pământul pecenegilor. Apoi, la
chemarea lui Leo, împăratul iubitor de Hristos și glorios, au trecut
Dunărea și l-au atacat pe Simeon, învingându-i complet și pătrunzând
până la Preslav, închizându-l în castelul Mundraga, s-au întors în
propriul lor pământ. La acea vreme Liüntika, fiul lui Árpád, era prințul lor.
Cu toate acestea, după ce Simeon s-a împăcat cu împăratul romanilor și
s-a simțit curajos, el a trimis la pecenegi și a fost de acord cu aceștia să
zdrobească și să distrugă turcii. Și când turcii au plecat într-o campanie,
pecenegii au venit împotriva cu Simeon, distrugându-le complet familiile
și i-au expulzat rău pe turcii rămași în urmă pentru a-și păzi pământul. ”
Potrivit istoricului persan Ibn Rustah (secolele IX-X), turcomanii
maghiari erau descrişi astfel: „[în mod constant] îi înving pe slavii care
trăiesc aproape de ei. Aceştia le impun impozite grele de mâncare și îi
tratează ca pe sclavii lor.”
Ahmad ibn Rustah Isfahani, mai cunoscut sub numele de Ibn Rustah, a fost un explorator și geograf persan din secolul al X-lea născut în districtul Rosta, Isfahan, Persia.
Tot el spune că aceşti cuceritori erau „închinătorii focului” (zoroastrieni).
Narează următoarele: „Au luat cu asalt slavii și merg cu prizonierii prin
țară până ajung într-un port din țara bizantină, numit Kerci [...] Când
maghiarii ajung la Kerci cu prizonierii, ei țin un târg cu bizantinii în fața
lor. Acei [maghiari] le vând sclavi și cumpără brocart bizantin, covoare
din lână și alte bunuri bizantine.” (sursă maghiară HKÍF 1995: 33–34.)
„Închinătorii focului” este o poreclă arabă, deoarece focul ar fi putut
fi un simbol al zeului principal. Potrivit lui Herodot, marele istoric grec,
acesta era tipic acestei religii asiatice: „statui, temple, altare nu sunt de
obicei ridicate; în plus, cei care fac acest lucru sunt considerați proști -
nu cred ei ce cred grecii, că zeii au o formă umană.”
Istoricul și diplomatul turc Sükrullah (1388–1488) citează aceste
vremuri, completate de anumite informații: „Există războaie și bătălii
constante cu aceşti saqlabi și ruşi atât vara cât și iarna. Dar turkmenii
maghiari înving în permanență oamenii din Saqlāb și Rūs. Ei sunt făcuți
sclavi şi sunt înlănțuiți la rând. Lucrurile de pe ei, hainele, ținuta din
blană de cobalt sunt scoase de pe ei și sunt duşi goi la Rūm și vânduţi.”
(sursa HKÍF 1995: 48.)
Saqlāb (confederaţia bulgarilor de pe Volga) și rūs (slavii din răsărit) au fost două popoare care, probabil, au trăit într-o legătură de vasalitate. Ruşii au fost vasalii bulgarilor de pe Volga, iar bulgarii au fost vasalii khazarilor.
După ce au început lupte interne în imperiul khazar, alianţa khazaro-maghiară a câştigat câteva bătălii contra saqlābilor și rūşilor. Saqlāb și rūs pot fi văzute ca două popoare vecine cu maghiarii şi khazarii.
Corelând toate aceste surse, alfăm următorul scenariu: În imperiul khazar se produce un pogrom împotriva celor de rit musulman. Nobilii de rit musulmani se revoltă şi încep represaliile împotriva celor vinovaţi. Începe un război civil religios în care încetul cu încetul împeriul khazar se destramă. Trupele maghiare au luptat alături de khazari în războiul contra bulgarilor de pe Volga şi a aliaţilor acestora, a slavilor. La început khazarii şi maghiarii au fost victorioşi, dar norocul s-a întors împotriva lor. Atunci, maghiarii trec de partea bulgarilor şi participă la campania lui Almoş împotriva slavilor, care la rândul lor se revoltă. Almoş moare la finalul acestei campanii, iar tot în jurul acestui eveniment, pecenegii îi atacă pe maghiari, îi bat în bătălia de pe râul Bug şi îi împing spre Ardeal. Exodul durează trei luni, prin Moldova, timp în care cuceresc Ardealul, unde zidesc şapte cetăţi de pământ, formează şapte corpuri de armată şi pornesc cucerirea Panoniei.
Cum se explică atunci că Almoş are nume maghiar şi nu bulgar? Ei bine, legătura trebuie căutată în legendele şi cronicile vremii. Ele spun că un lider de clan dintr-o provincie de la hotarele Persei a ajuns în Sciţia şi acolo liderul clanului a făcut o alianţă cu un lider local, posibil maghiar, luându-i fiica de nevastă. Vedem în această legendă o aluzie la o cucerire de teritoriu, unde cuceritorul ia de nevastă fiica celui cucerit. Este posibil ca acest lider de clan (cuceritorul) să fi fost dintr-un clan turcoman bulgar, din vechea dinastie conducătoare Dulo. Prin acest război, clasa conducătoare din Sciţia, devine de neam bulgar, dar amestecat cu neam maghiar, de aici numele maghiar pentru un băiat având tată bulgar. Recensământul făcut pe timpul lui Almiş, de către mullahul şef al bulgarilor de pe Volga, pe nume Mihail Ibn Başhtu, arată că maghiarii plăteau bir bulgarilor, alături de alte popoare. Însă fiul lui Almiş are nume bulgar: Arpad. Acest nume este un nume compus din Ar+Pad. „Ar” înseamnă ceva sau cineva foarte valoros şi „pad” înseamnă protector, deci numele poate fi tradus prin „Protector valoros”.
Cum ajunge Ar-pad, un băiat bulgar, în fruntea triburilor maghiare?
Ei bine, Ar-pad nu este un bulgar pursânge, ci doar după tată, care la rândul lui nu este un bulgar pursânge, fiin bulgar doar după tată. În diplomaţia acelor vremuri, tribul conducător îşi însura fii sau mărita fetele cu copiii celor mai nobili conducători din triburile vasale. Aşa ajunge Ar-pad şeful triburilor maghiare, fiind căsătorit în acest neam.
Este posibil ca războiul cu saqlanii să fi fost
evocat şi în epopeea maghiară Hunor şi Magor, unde se arată că
fugărind un cerb alb, doi prinţi - fiind însoţiţi de 100 de ostaşi ajung fără
veste în Alania unde se stabilesc şi îşi întemeiază familii, furând femei
alane de viţă. Desigur după ei au venit şi alţii completând şi consolidând
cucerirea. Luptându-se permanent între ele, ambele popoare au fost
sleite de puteri, astfel ajungând pradă, pe rând, triburilor turcomane huno-maghiare.
Cronica Cäğfär Taríxı,
Enciclopedia Tătară şi sietul Lumea Turcă oferă nişte informaţii în
plus, a se vedea http://www.turkicworld.org/
Proto-Ungurii sau Maghiarii vechi în analele lumii
Locaţia Ungurilor din evul mediu mijlociu şi situaţia lor politică
De unde vine denumirea de Maghiar?
Ungurii îşi zic szittya-magyar, adică scito-maghiari. Conform
legendelor de etnogeneză ungureşti, originea numelui vine din arealul
indo-european din zona Persiei de nord-vest, fiind la început un nume de
bărbat, format din două cuvinte - în funcţie de limbile şi dialectele
vorbite Madj-ar, Mag-or, Mag-er, Megy-er, Magy-ar, etc.. Acesta a
evoluat ulterior în nume de clan, apoi de trib şi în cele din urmă în nume
de popor şi ţară. Dacă aceste legende sunt adevărate în această
privinţă, atunci proto-maghiarii au fost un trib indo-european care s-a
stabilit în zona Sciţiei. Sciţii au fost un popor foarte numeros, dar ulterior
au fost măcinaţi de o boală sexuală cruntă - relatată de istoricul antic
Herodot - luată de soldaţi de la templele cu prostituate din Orientul
Mijlociu. Ajunşi acasă, infecţia s-a răspândin în tot poporul, datorită
faptului că triburile scite trăiau o viaţă destrăbălată din punct de vedere
sexual. Astfel, ţara odată foarte populată, a fost golită de locuitorii ei
băştinaşi şi a ajuns locuită ulterior de alte popoare, care au cucerit şi
asimilat rămăşiţele triburilor scite subţiate numeric. Un astfel de popor au
fost proto-maghiarii, care au ocupat o parte din Sciţia. Ei nu au ocupat
toată Sciţia, doar o parte din ea, trăind astfel alături de alte popoare
venite aici, popoarele hunice.
După cercetările făcute de mine, aceste legende se confirmă,
nucleul poporului maghiar ar fi putut fi un popor indo-european, una
dintre ramurile ei, care s-a stabilit în Sciţia. La venirea lor în Sciţia, au
întâlnit două popoare - se pare unite sau două triburi înrudite, alanii şi fii
lui Bereka, peste care conducea un anume Belar. Aceştia erau de neam
indo-european, de origine sarmată. Sarmaţii erau un amestec dintre sciţii
originari şi un alt neam, al amazoanelor, vorbitori de limbă indo-
europeană.
Limba scită este o limbă indo-europeană și multe dintre cuvintele
maghiare sunt de origine indo-europeană şi nu neapărat slavă, cum
presupun lingviştii. Este posibil ca proto-ungurii şi proto-slavii să fi avut
un fond lingvistic comun. De exemplu, numele fiului lui Álmos, al regelui
Árpád se poate descompune astfel: Ár + pad. Ár înseamnă Preț
(valoare, valoros) + pad (mare, sublim, de aici „padishah”, adică rege
maiestuos, mare rege) conform dialectelor iraniene, caucaziene. Aşadar
numele Árpád înseamna un om de mare valoare. Acestea sunt cuvinte
indo-europene. Printre limbile indo-europene, există și limbi aglutinante
precum persa, dar aceasta s-a dezvoltat dintr-o perioadă ulterioară,
vorbitorii fiind în contact cu o altă limbă, de unde au preluat forma
aceasta. La fel s-a întâmplat şi cu limba sumeriană care probabil a
devenit aglutinantă, formând ulterior mai multe dialecte, prin fuziunea cu
alte limbi. Ea împărtăşea elemente care apar în mai multe limbi, dar nu
poate fi raportată cu certitudine la vreo familie lingvistică cunoscută, deşi
iniţial s-a presupus să fi fost o limbă indo-europeană, potopită de
infuenţele din alte limbi. În sumeriană, noţiunile noi se formau adăugând
prefixe la rădăcina cuvintelor.
Cum a devenit limba maghiară aglutinantă, dacă la origini ar fi fost
indo-europeană? Ei bine, istoria arată bine că, în cazul multor popoare
care au cucerit și înghitit alte popoare, limba lor originală s-a schimbat și
ea, printr-un sincretism lingvistic (din două limbi au compus o limbă
nouă).
Legenda etnogenezei spune că poporul care a venit în Sciţia
dinspre Persia, s-a divizat în două clanuri, în clanul Hunilor şi în clanul
Magorilor, formând în cele din urmă două triburi înrudite şi apoi două
popoare separate.
Iată cum prezintă cronica Gesta Hunnorum et Hungarorum venirea
acestor triburi turcomane în Sciţia: „Așa că au trimis spioni de acolo (din
Meotis) în Sciţia, şi după ce au spionat pământul Sciţiei, împreună cu
copiii și vitele lor au mers în acea patrie pentru a locui acolo. Așadar,
când au intrat în acea țară, au găsit pe locuitorii ei alpuri și pruteni
(posibil rămăşiţele sarmaţilor, numiţi şi pecenegi), pe care, ștergându-i,
bătându-i sau ucigându-i, din câte știm, încă posedă țara în mod pașnic,
în ciuda vecinilor lor. Provincia Sciţia se află în Europa și se extinde spre
est; pe de o parte este închis de marea de noapte (nord), pe de altă
parte de munții Rif (?); cade departe de cerul fierbinte. Este conectat cu
Asia din est. Din el curg două mari râuri: unul se numește Etol (Don), iar
celălalt este Togora. Și națiunile care au crescut în acea țară erau
cufundate în neascultare, obsedate de prostie, de natură capricioasă,
dispuse să pofteze, să tânjească la jaf și, de obicei, mai bruneţi la faţă
decât albi. Adiacent țării Sciţia, la est, se află țara jorienilor, apoi
Tatarszia și în cele din urmă Mongolia, unde se termină Europa. Spre
peisajul sub soarele de vară se află națiunea horezmă și Khuşia, care se
numește India Mică, iar apoi există o câmpie impenetrabilă între sud și
râul Don. Râul Don, pe care maghiarii îl numesc Etöl, își are originea în
Sciţia, dar în timp ce trece prin munții Rif, se numește Don, care se
varsă în țara alanilor după ce curge pe câmpie și apoi se rupe în trei
ramuri în marea rotundă (Azov). Iar râul Togora provine din Sciţia și
curge prin păduri, mlaștini și munți cu zăpadă, unde, din cauza ceții,
soarele nu strălucește niciodată, intrând în sfârșit în Irkania (Arkania),
ţinând spre marea de noapte (Nord). Regiunea Sciţia are o lungime de
trei sute șaizeci și o lățime de o sută nouăzeci. Și are o locație naturală
atât de puternică încât poate fi accesată într-un loc foarte mic; de ce nici
împărații romani, nici Alexandru cel Mare nu au avut acces la el, deși au
încercat. Ținutul Sciţiei este luxuriant, împodobit cu pădurici, păduri și
pășuni, bogat și plin de minunate şi diferite sălbăticii. La vest sunt vecinii
săi pecenegii și cumanii albi. Și dinspre marea nopții, care este lângă ea,
şi până în țara Susdal, este o pădure deșertică impracticabilă națiunii
umane, care, după cum se spune, se extinde departe, unde timp de
nouă luni este o ceață deasă; nu este zi de văzut, ci doar în iunie, iulie și
august, dar și numai în ziua atâta timp cât este de la șase la nouă. În
munții deșertului menționat, se găsesc cristale, iar grifonii cuibăresc și
păsările șoimii de vânătoare clocesc, care se numesc kerecsen în limba
maghiară. Deși țara Sciţiei este inclusă într-un singur teritoriu, aceasta
este împărțită în trei țări, Baskar, Dent și Ungaria. Provincia este de o
sută opt judeţe din cauza că au o sută opt neamuri (clanuri), din cauza
copiilor lui Hunor și Mogor, care au împărţit-o astfel când au venit în
Sciţia. Pentru că Ungaria pură este formată din o sută opt clanuri, și nu
mai multe, și dacă alții li s-au alăturat, provin din străini sau prizonieri.
Pentru că din Hunor și Mogor, în mlaștina Meotis, au fost o sută opt
generații în afară de toate cele venite. Clanurile noilor veniți va fi expus,
respectiv, la sfârșitul acestei cărți.” Gesta Hunnorum et Hungarorum,
scrisă de Simon de Kéza în jurul anilor 1282-1285.
Când apar maghiarii pe scena istoriei?
Istoria confirmă că numele de Magyar în dialectele sale arhaice, a
fost la început un nume de bărbat, care a evoluat ca formă şi a ajuns să
fie folosit ulterior ca nume de trib, aşa cum spune legenda etnogenezei.
Prin anul 528 a existat un lider militar pe nume Muageris (Mugel în
altă sursă), după ce imperiul massaget (ramură a sciţilor) a lui Djuras
Masgut (489-505 AD) a fost divizat în patru părţi. O parte a acestui
imperiu a fost revendicat de Muageris care a condus pe hunii kutrigur.
Un alt lider cu un nume apropiat a fost Asparukh Madjar (680-702 AD)
lider în Bulgaria dunăreană, dar venit din părţile Sciţiei, după căderea
Bulgariei Mari. Analele vechi ale proto-bulgarilor spun că proto-bulgarii
erau la origini o altă ramură a indo-europenilor, formată din două triburi -
Imen şi Sind - care i-au cucerit pe turci, de la care au preluat soţiile lor şi
limba. Atât massageţii, cât şi bulgarii au trăit în anumite părţi ale Sciţiei.
Iată că acest nume de bărbat exista în limba hunilor, massageţilor şi
bulgarilor, fapt ce confirmă legenda etnogenezei.
Este cert că pe teritoriul vechii Sciţii s-a creat şi marele stat bulgar,
numită Vechea Bulgarie sau Marea Bulgarie (greacă medievală: Παλαιά
Μεγάλη Βουλγαρία, Palaiá Megálē Voulgaría), cunoscută și sub numele
latin de Magna Bulgaria și Patria Onoguria - „Țara Onogur”, numită şi
Onghur sau Ongur. De aici vine cuvântul „Ungur”, deoarece maghiarii au
venit din această zonă, fiind câţiva ani vasalii acestora. Acest mare stat
bulgar a fost creat în secolul al VII-lea, pe o parte a teritoriului fostei
Sciţii şi alte zone, baza ei fiind sudul Ucrainei moderne și sud-vestul
Rusiei, între Nistru și Volga de jos, având capitala la Phanagoria pe
Peninsula Taman între mările Negre și Azov. La mijlocul secolului al VII-
lea, bulgarii s-au extins mult spre vest luând teritoriul avaro-slav, și au
mutat capitala la Poltava. Acest fapt i-a costat, deoarece avarii s-au aliat
cu khazarii pe la sfârșitul secolului al VII-lea, iar Marea Bulgaria s-a
dezintegrat. O parte din ea - numită Volga Bulgaria sau Cara-Bulgaria, a
fost cucerită de khazari, iar restul bulgarilor şi-au menţinut independenţa,
la vest de teritoriul cucerit de khazari. În acel timp, khazarii au devenit
independenți la rândul lor de turcomanii occidentali, unde erau integraţi
după prăbuşirea ultimului imperiu Persan (224 și 651). Astfel, c conducătorul lor a luat titlul de Khagan, iar ungurii şi bulgarii au trăit sub stăpânirea lor.
Cara-Bulgaria a fost supusă khazarilor mult timp, însă după
islamizarea unor pături conducătoare bulgare, ei au dorit să devină
independenţi de khazari. Când ei s-au rupt de la khazari, şi-au extins
domnia şi peste Dentu-Mogheria, care trebuia să plătea un bir Cara-
Bulgariei, după cum reiese din censusul făcut în anul 895 de Mullahul
şef al cara-bulgarilor, Mihail Başhtu. Sursele medievale ungureşti susţin
că acest lucru s-a întâmplat pentru un scurt timp. Mihail a făcut un
census al noului stat Cara-Bulgaria, care s-a separat de Imepriul Khazar
în anul 895 sub Khanul Almişh, fiul cel mai în vârstă al Khanului cara-
bulgar Djilki. Mihail Başhtu a fost Mullahul şef al musulmanilor cara-
bulgari.
Astfel, putem concluziona că o parte importantă a etnogenezei
poporului maghiar, ca popor de sine stătător s-a format într-adevăr în
zona Sciţiei, dar ei ca nucleu de popor vechi nu erau din Sciţia, adică nu
era sciţi. Conform unor surse din evul mediu, maghiarii era veniţi acolo
dintr-o zonă turcomană, fiind ei înşişi un fel de turcomani. Din această
zonă au venit înspre est în părţile Donului (Sciţia), zona lor fiind numită
Dentu-Mogheria (Don-Mogheria, Mogheria de pe lângă Don), la vest de
Cara-Bulgaria (Bulgaria Neagră). Religia proto-maghiarilor era
zoroastriană. Ulterior, atât cara-bulgarii tengrişti cât şi maghiarii
zoroastrieni au devenit vasalii Khanatului Khazar, de religie mozaică.
Turcomanii şi turcii sunt două popoare înrudite. Turcomanii au fost
triburi care la origini au fost triburi indo-europene, care cucerindu-i pe
turci, au preluat limba şi stilul de viaţă nomad turc, prin legături de familii
mixte. Acest fapt ne spune ceva, şi anume că aceste triburi turcomane,
venind în zona Sciţiei au cucerit popoarele stabilite acolo, formând o
nouă etnogeneză.
Etapele etnogenezei poporului maghiar
1. Triburi indo-eoropene din nordul Persiei, de religie zoroastriană
cuceresc triburi turcice şi formează triburi mixte, de limbă şi cultură
mixtă, numite triburi turcomane. Prima etnogeneză. Se schimbă
profilul fizic şi compoziţia limbii originale.
2. Triburile turconame astfel formate intră în Sciţia şi cuceresc
popoarele stabilite acolo, formând familii mixte de cultură şi limbă
mixtă, numită szittya-magyar, adică scito-maghiare. A doua
etnogeneză. Se schimbă din nou profilul fizic şi compoziţia limbii
originale.
3. În Sciţia i-au fiinţă două popoare de sine stătătoare: hunii şi
maghiarii. Aceste popoare atacă teritorii la nord de Sciţia, cucerind
popoarele slave şi finno-ugrice, formând familii mixte de cultură şi
limbă mixtă. A treia etnogeneză.
4. În secolul X AD imperiul Khazar intră într-un colaps şi se
dezintegrează. În această perioadă turbulentă, măcinată de
războaie de secesiune, poporul maghiar intră într-o nouă etapă de
etnogeneză, după ce a fost nevoit să părăsească Sciţia. Almoş îl
detronează pe unchiul său Lachin (numit de slavi Levedi), acesta
fiind loial khazarilor şi încearcă să făurească un nou imperiu pe
ruinele imperiului Khazar. Încercând să restabilească autoritatea
peste triburile slavilor răsculaţi din partea de vest a imperiului,
numit de turcmeni Duloba, Almoş alături de fiul său vârstinc Arpad
pătrund până la Ujhorod, Ungvar (903 AD). Aici Almoş moare iar
Arpad continuă cuceririle. După ce Almoş moare, fiul său Liuntica
pierde teritoriile din Levedia şi Duloba. În această perioadă,
rămăşiţele poporului avar din Pannonia şi fracţiuni din anumite
popoare turcomane se integrează şi sunt asimilate de poporul
maghiar, contribuind la o nouă etnogeneză, influenţând din nou
cultura şi limba maghiară.
Conducători din dinastia Ugyek în Sciţia
Cuceritorul slavilor Baltavar Khan Urus Ugyr Aydar (819-855)
moare şi încep lupte pentru tronul Cara-Bulgariei, ca cine să fie Baltavar
Khan, adică Khanul cel mare.
Pretendenţi la tron au fost doi fii ai săi, Ugyek Şhilki, (Selkey în
slavă) şi Lachin (Lebedi în slavă), care au divizat Cara-Bulgaria în două
părţi.
În 859, Khan Ugyek Şhilki a pierdut bătălia împotriva lui Khazar
Khagan Iskhak (Isaac) la Baltavar (Poltava). Ugyek se refugiază la nord
şi în locul lui este înscăunat fratele său Lachin.
- Urus Ugyr Aydar (819-855)
- Ugyek Şhilki (Selkey 855-?)
- Láchin (Lebed, Levedi -?)
- Álmos (Almiş -?)
- Árpád (Arbat –?)
- Liuntika (-?)
Locaţia morţii conducătorilor:
- Ugyek Şhilki moare în Şciţia în timpul războiului civil
- Levedi moare în exilul din Khazaria
- Almoş moare în timpul campaniei de recucerire a Dulobei
- Arpad moare în campania de cucerire a Panoniei
- Liuntica moare în campania de apărare a Levediei, ultima locaţie a
maghiarilor în Sciţia
Conform cronicii De Administrando Imperio ultimul voievod al
maghiarilor din Levedia (o parte a Sciţiei) este Liuntika, fiul cel vârstnic al
lui Arpad şi nu Arpad, care murise în luptele din Panonia. În timpul lui
Arpad nu existase nici un exod masiv al populaţiei maghiare din Levedia,
ci au venit doar o parte din trupe. Pe timpul lui Arpad era o expediţie de
cucerire şi nu un exod. După ce acesta moare în Panonia, Liuntika, fiul
său cel vârstnic preia domnia în Levedia şi conduce operaţiunile de
apărare contra bulgarilor şi pecenegilor - soldate cu eşec răsunător, în
acest conflict este posibil să fi murit şi noul voievod. Abia atunci se
produce marele exod al maghiarilor - care durează trei luni - pe ruta cea
mai scurtă, prin trecătorile din Moldova. Din această cauză Liuntika nu
este socotit ca rege în Panonia. Nu apucase să intre acolo. El a rămas
acasă în Levedia, cu trupele de apărare. Sursa de pe Lumea Turcă
menţionează că trupele din Panonia au venit înapoi în vechea lor patrie,
dar nu au mai putut opri exodul, deci putem vorbi că existau soldaţi
pentru a acoperi un exod de trei luni, mulţi soldaţi reântorşi însă au
rămas fără familii.
Imperiul Khazar
Statul Khazar a fost fondat pe teritoriul de sud est al Sciţiei antice,
după ce triburile khazare şi coloniştii evrei din Imperiul persan târziu, au
cucerit Sciţia (pe atunci numită Massageţia) cu ajutor persan, fiind vasalii
acestora. Nu este exclus ca în această perioadă să fi venit şi maghiarii
în părţile Sciţiei, ca aliaţi ai perşilor. Persia este cucerită în anul 643 AD
de musulmani şi astfel Khazaria devine de sine stătătoare, devenind
între timp imperiu, stâpănind peste mai multe popoare (în jur de 50), din
Asia Centrală până în Belarus şi Moldova (inclusiv) şi de la Caucaz şi
Marea Caspică, până în Scandinavia şi Oceanului Arctic. Al doilea popor
ca importanţă în imperiul Khazar au fost cara-bulgarii.
Clanul conducător al Khazariei se numea Ashina.
Proto-bulgarii negrii (Bulgarii negrii vechi)
Proto-bulgarii negrii au fost un neam indo-european mai închişi la
culoare din zona râului Amudaria, care au migrat spre nord - nord-est şi
au cucerit triburile turcice - supuse până atunci Hinzilor şi fiind minoritari
le-au preluat fetele şi limba (prin familii mixte s-a format şi o limbă nouă,
o bulgară turcită). Migrând apoi dinspre est la vest proto-bulgarii au
format mai multe state, conduse de membrii clanului Dulo. Clanul Dulo a
fost o dinastie conducătoare a proto-bulgarilor.
Statele proto-bulgarilor
Avaria Panonică
Avaria a fost un stat condus de proto-bulgari. Proto-bulgarii numiţi
avari sau obri (bulgarii originari de lângă râul Ob, au fost numiţi de ruşi
„obri”).
Avarii sau obrii - un trib proto-bulgar conduşi de dinastia Dulo, originari
de lângă râul Ob - au migrat spre vest şi au stăpânit teritorii întinse la
vest de Kiev până Eropa Centrală între sec. VI – IX. Au stăpânit inclusiv
în Ardeal şi Muntenia fiind măcinaţi şi învinşi într-un război crunt care a
durat aproximativ 10 ani. Rămăşiţele avarilor s-au retras în Transilvania
pe câmpia Ţiglea, zona Arieş-Mureş, fiind cunoscuţi ca secui. Cuvântul
secui (szekely) este o poreclă nobiliară. Cuvântul szék însemnând
scaun, szekely putând însemna cel ce stă pe scaun, adică nobil.
Duloba Ucraineană
Duloba a fost un stat condus de proto-bulgari. Proto-bulgarii din
Duloba stăpâneau peste Ruthenia, Galicia, Podolia, Halici, Volânia,
Moldova. Statul lor a dăinuit foarte puţin.
Bulgaria de pe Dunăre
Bulgaria (la sud şi la nord de Dunăre) a fost un stat condus de
proto-bulgari. A cucerit partea de vest al Avariei în secolul IX, restul fiind
cucerit de moravi şi franci.
Bulgaria Sciţă, Cara-Bulgaria (Bulgaria Neagră) sau Bulgaria de pe
Volga
Bulgarii numiţi cara-bulgari (bulgarii originari de lângă râul Volga).
A dăinuit până în secolul XIII, fiind cuceriţi de mongoli. Cara-Bulgaria de
Vest, în Ucraina, a fost cucerită de rusi în secolul X.
Conflictul Khazariei implicând şi Levedia cu Cara-Bulgaria
Baltavar Khan Urus Ugyr Aydar (819-855) moare şi încep lupte de
secesiune faţă de Khazaria şi în acelaşi timp pentru tronul Cara-
Bulgariei, cine să fie Baltavar Khan, adică Khanul cel mare în această
provincie. Pretendenţi la tron au fost doi fraţi Şhilki şi Lachin, care au
divizat Cara-Bulgaria în două părţi.
Ostilităţile
În 859 AD, Khan Şhilki a pierdut bătălia împotriva lui Khazar
Kagan Iskhak la Baltavar (Poltava). Khazarii s-au aliat cu ungurii şi ruşii,
aceştia din urmă fiind conduşi de un clan al normanzilor (un trib al
wikingilor varegi) numiţi „ruşi”, după un nume al unui lider de al lor. De la
aceştia vine numele Rusia; slavii de nord fiind supuşii acestui clan
normand, au preluat şi ei acest nume.
Şhilki a pierdut uluzele (provinciile) Bashtu (Kiev) și Urus
(Novgorod), fiind câştigate de khazari şi aliaţii lor, care i-au făcut stăpâni
aici pe liderii ruşilor şi ungurilor, aceştia fiindu-le vasali. Khazarii le
oganizează ca "Voievodatul Rus" (provincia ruşilor) şi “Voievodatul
Levedia” (provincia ungurilor). Khaganul Iskhak îl numește pe liderul
ruso-normand Dir şeful armatei slave din Bashtu, ca să fie conducătorul
militar al Ruşilor și pe un alt ruso-normand pe nume Ascold, pentru a fi
viceregent al ruşilor. Pe Lachin îl numeşte voievod al ungurilor. Şhjilki cel
învins se stabilește în Karadjar (Chernigov), stăpânind peste teritoriul din
jur. În această perioadă, Lachin, fratele lui Şhjilki devine Khan, într-o
parte a Sciţiei, numită Levedia, cu capitala în Khorysdan (Putivl), fiind
vasal khazarilor.
863 Khan Şhilki reia operaţiunea militară şi reuneşte Bashtu şi
Karadjar cu Kara Bulgaria. Kneazul Dir se predă lui Şhilki, dar viceregele
Ascold pus de khazari fuge în Galiţia după ajutoare.
865 Khan Şhilki se proclamă ca Baltavar al Kara Bulgariei în
Baltavar (Poltava) şi declară Bulgaria stat islamic, luându-şi un nou
nume, Abdallah. El a avut doi fii, pe Almiş (Almoş) şi pe Bat-Ugyr (mai
tânăr). Bulgaria a fost un stat vasal khazarilor, un beylic fondat de Tat-
Ugek, având capitala la Baltavar (Poltava). Astfel Şhilki devine Baltavar
Khan (855-882), Khanul cel mare al Kara-Bulgarilor din est şi vest. Lui îi
succede fiul său mai mic Bat-Ugyr Khan în Bulgaria (882-895).
Cara-Bulgarii pierd progresiv teritoriile vasale din vest, după ce fiul
cel mare al lui Almiş, Arbat, cu 3 triburi maghiare și 3 triburi de Khazari
Kabari (Sabari), fug de procesul de islamizare în Atelkuzu, cerând
protecţia khazară. Khazarii îi dau acestuia Levedia.
Războiul regilios
După ce Khanul Şhilki din Kara-Bulgaria (865, Bulgaria Neagră) a
trecut la islam, societatea cara-bulgărească s-a divizat în două fracţiuni
rivale. Tengri (Tangra, Iş-Tengri) era dumnezeul suprem al bulgarilor din
timpul străvechi. Cei care nu acceptau islamul au dorit să îl detroneze,
ridicând un nou pretendent la tron - pe Lachin, fratele Khanului Şhilki -
cerând ajutor de la khazari. Marele Khan khazar, care era de rit mozaic,
a pus la dispoziţia lor trupe şi insurgenţa a fost la început victoroioasă.
Khanul Şhilki a pierdut oraşe importante ca Batavyl (Khorysdan, Putivl),
Baltavar (Poltava), Başhtu (Kiev) şi Urus (Novgorod) oraşe unde
musulmanii au căzut pradă furiei tengriştilor.
În 882, fiul lui Erek, Salahbi, a pornit de la Galidj (Halici - Volânia -
Galiţia) la Başhtu (Kiev). Un alt lider, Alabuga cu trupe de Sabari și
Pecenegi (Badjinaks) a pornit din Bolgar, aspirând la o răzbunare pentru
atacul Ungurilor asupra provinciei lor, care s-au aliat cu insurgenţii din
Kara-Bulgaria, ajutându-l pe Lachin (Levedi). Khanul Şhilki a murit
înainte de începerea campaniei de pedepsire a Maghiarilor şi nu a
apucat să vadă înfrângerea acestora şi a lui Lachin. La tronul cara-
bulgar a fost ridicat fiul său mai mic Khanul Bat-Ugyr Mumin, fratele mai
mic al lui Almiş, care a continuat ordinele de islamizare a tatălui său.
Deoarece Almiş oscila între a fi supus khazarilor şi a fi loial politicii de
independenţă a tatălui său, a pierdut tronul.
Khanul Alabuga s-a apropiat de Khorisdan, iar de la Karadjar
(Cernihiv, Cernigăul din Ucraina) a venit Almiş cu Barinşi și armata
Anchiană a lui Djun. Fiul vârstnic al lui Almiş (Álmos în maghiară), Arbat
(Árpád în maghiară), care era în slujba Baltavarului Lachin, a înaintat
spre Alabuga cu Başchirii săi, dar a fost complet învins și s-a ascuns în
Batavyl. Khazarii care se aflau în Batavyl, s-au pregătit pentru apărarea
cetății, dar abilul Arbat a preferat să deschidă una dintre cele două porți
ale Khorysdanului și să vină la tatăl său cu remușcări. După aceasta,
Anchienii lui Djun au străbătut prin această poartă în oraș și au luat-o cu
asalt, făcând un măcel groaznic. Almiş a călărit personal spre iurta
Baltavarului (Khanului) și l-a aruncat afară pe unchiul său agitat de frică,
ca pe un cățeluș neputincios. Din fericire, el a avut destulă noblețe și
mărinimie pentru a nu-l executa pe fratele tatălui său și a-l lăsa să
meargă în Khazaria. Lachin, plângând de marea umilire, a plecat spre
capitala Khazariei, Atil (Itil în turcă), cu cele două soții ale sale și acolo a
murit în curând, de rușine. Una dintre soţii era de neam khazar, cealală
- de la care avea un fiu pe nume Ugyr - era de neam bașkortian
(başchir). Almişh și-a ținut nepotul Ugyr ca ostatic şi a negociat rapid
pacea cu khazarii, urmărind o posibilitate de a pune mâna pe tronul
tatălui său. Ulterior, Khanul Bat-Ugyr Mumin a pierdut mai multe teritorii
şi a fost forţat să abdice în favoarea fratelui său mai mare Khanul
Almişh, care a trecut între timp la o politică ostilă faţă de khazari.
Khanul Almişh a fost învestit în 895 AD şi a dispus un
recensământ. Recensământul făcut de Mullahul suprem al bulgarilor de
atunci indica că în Kara-Bulgaria trăiau 550K de Cara-Bulgari, 200K
dintre aceştia fiind bulgari vorbitori de dialectul Sabar, 180K-Arsi
(Udmurts, Finno-Ugrici), 170K-Mogheri (unguri), care între timp au făcut
pace cu cara-bulgarii.
Evenimentul cheie de înaintea cucerii Panoniei
Cronicile ungureşti susţin că Almoş îmreună cu fiul său Arpad au
pornit o campanie de cucerire a Panoniei, trecând prin teritoriile care le-
au fost vasale cândva, pe care le-au supus din nou. Ei au fost însoţiţi de
o armată aliată formată din 8 triburi. Atât tradiţia maghiară cât şi cea
cara-bulgară susţine că Almoş (Almiş) a murit în vest. Tradiţia maghiară
susţine că Almoş a ajuns până la cetatea Ungvar (Ujhorod) şi a murit la
hotarele Ardealului. Tradiţia cara-bulgară susţine că Almiş a murit în
Duloba, în drum spre casă după ce a înnăbuşit o răscoală în acel stat şi
l-a trimis pe Arbat (Arpad) să dea ajutor bulgarilor din Panonia. Ambele
tradiţii converg, Duloba fiind la nord de Ardeal. Ar fi prea multe
coincidenţe ca Almiş şi Arbat să nu fie de fapt Almoş şi Arpad.
Resurse
Wikipedia
Dzsagfar tarihi / Cagfar tarihi / DJAGFAR TARIHI
Enciclopedia Tătară
Siteul Lumea Turcă
Cronica volgo-bulgară numită Cagfar tarihi sau DJAGFAR TARIHI
este o sursă nu prea cunoscută în mediul din Romania. Ea prezintă un
segment din istoria maghiară, care în fapte și ani nu contrazice
cunoștințele oficiale despre maghiarii din Levedia și chiar adaugă detalii
suplimentare. Potrivit profesorului bulgar de istorie R. Kh. Baryev,
evenimentele descrise de Djagfar tarihi se potrivesc exact cu gama de
fapte cunoscute și chiar le descriu mai pe deplin, nu contrazic sursele
autentice cunoscute și oferă detalii suplimentare despre evenimentele
cunoscute care fac logică și coerentă, inteligibilă, explicabilă relația
dintre anumite evenimente istorice din Bulgaria de pe Volga.
Enciclopedia Tătară foloseşte şi ea sursele din Djagfar Tarihi.
Sursele arabe precizează şi ele războaiele ungurilor cu vecinii lor,
ceea ce confirmă cronica volgo-bulgară. Sclavagismul n-a ţinut cont de
culoare, iar în războiale de atunci, prizonierii şi cei robiţi de cuceritori
erau vânduţi ca sclavi. Cine era mai slab, fie alb, galben, roşu sau negru
era cel mai expus. Iată ca exemplu, nişte surse istorice privind
subjugarea slavilor și a saqlabilor de către turcomanii zoroastrieni şi
exploatarea sau vânzarea lor ca scalvi pe pieţele de sclavi din Crimeea
de sud, aflată atunci în stâpânirea Imperiului Bizantin (creştin).
Comentarii
Trimiteți un comentariu